Gamende neefje

Column | -

Mijn kleine neefje B. is een gamer in de dop. Zes jaar is hij inmiddels en hij verslindt alles wat met games te maken heeft. Iedere vrijdagmiddag en -avond spelen we samen op de Playstation 3. Dat kan zo vaak omdat de familie bijeenkomt om samen te eten in het huis van mijn ouders (zijn pake en beppe). Mede om die reden heb ik de Playstation 3 laten staan bij mijn ouders toen ik afgelopen zomer op kamers ging en de Wii aan mijn zus en zwager gegeven, wetende dat die daar vaker gebruikt zou worden.

De situatie op de vrijdagmiddag is vervolgens als volgt. Hij vraagt aan mij of we op de Playstation 3 (en soms de NES Mini) een spelletje spelen. Vervolgens vraag ik dat weer aan zijn ouders en kiest hij een game uit. Momenteel is de favoriet Sly Cooper: Thieves in Time. Vaak begint hij met spelen, maar eindig ik met de controller in handen. Maar dat hij het verdomde goed doorheeft blijkt wel uit dat wanneer ik soms iets heb voorgedaan, hij dat zo nadoet.

Daarnaast toont zijn manier van gamen nog een ander aspect wat niet speelde toen ik een zesjarige knul was en net begon met gamen op mijn GameBoy. De invloed van internet. Wanneer hij niet gamet of buiten aan het spelen is, kijkt hij op zijn iPad naar YouTube-video’s van – de vaak jongere – gamers die Minecraft of, zoals laatst, Splatoon 2 spelen. Buiten het feit dat het taalgebruik soms niet voor een zesjarige bedoeld is en mijn zus zich daar gigantisch aan stoort, beleeft hij het kijken van die games heel intens.

Soms lijkt het wel alsof hij een game niet eens hoeft te spelen om het voor zijn gevoel toch te spelen. In geuren en kleuren kan hij mij vertellen over Minecraft of Splatoon. Toen ik vertelde dat ik bij een vriend thuis eens Splatoon had gespeeld, vroeg hij direct of dat op de WiiU of Switch was geweest. Hij weet dus dat er een verschil bestaat tussen de WiiU, Switch en Wii – blijkt die Nintendo PR toch nog niet zo verwarrend te zijn geweest.

Toen ik zes was, speelde ik Pokémon, A2-racer, ChampionshipManager ‘98/99 (met commentaar van Jack van Gelder, wist ik toen nog niet), FIFA ’98, Dink en nog een obscure racegame op de PlayStation 1 waar ik heel graag de naam van wil herinneren. In ieder geval. Via internet naar streams kijken of überhaupt weet hebben van een hele game-industrie had ik niet. Ik deelde een Playstation 1, een pc en een GameBoy met mijn twee zussen en twee broers; een buurjongetje had een Nintendo 64 waar ik soms nog weleens op speelde. Daar hield mijn kennis op. Achteraf bezien natuurlijk een grote wilde, maar als ik nu verhalen hoor over games uit de begindagen van 3D dan baal ik soms dat ik die impact gemist heb.

Het doet me ook afvragen of de beleving van B. net zo intens zal blijven en of hij later als hij 23 is meer kennis heeft van games die vroeger het summum waren. Zal hij ze beschouwen als ‘dat heb ik gespeeld’, ook al bekeek hij maar een livestream? Zou die afkunnen met minder games spelen? Waar ik altijd maar het gevoel heb: ik heb tijd te kort om al die games te spelen die ik wil spelen. Wil hij minder, omdat hij weet dat je ook livestreams kunt bekijken om ze te ervaren of om erover mee te kunnen praten.

Dat livestreams de wijze waarop uitgevers hun games aanbieden veranderen, merken we nu al. Streamers die gesponsord worden om een game te spelen en zo een levend uithangbord voor de uitgever zijn. Maar mijn gedachte is vooral: verandert het de wijze waarop wij gamers games spelen? Stoppen we met spelen en kijken we alleen nog maar streams en/of esports? Misschien is het een hele vergezochte gedachte en ik verwacht heus niet dat we stoppen met het spelen van games, maar meer dat we selectiever zijn in onze keuze. Door streams kunnen we al beter bepalen of het een aanschaf waard is, maar misschien is het op den duur wel niet meer nodig om een game aan te schaffen. Denk je ook eens het volgende in: misschien wordt het wel mogelijk om in de nabije toekomst in VR te streamen en is het aanschaffen niet meer nodig.

Of misschien moet ik minder Horizon: Zero Dawn spelen en niet zo over de toekomst fantaseren. Kijkt mijn neefje B. gewoon graag streams, wil hij zo nu en dan met zijn oom gamen en ben ik voor hem een oude rot.

Geplaatst op 29 maart 2017 om 17:03 door


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.