Wees geen lullo

Column | -

Wees geen lullo. Die drie woorden komen bij mij op wanneer ik vanaf mijn veilige studeerkamer naar onze bedorven wereld kijk vol met haat, nijd en hypocrisie. Tijd voor bezinning en introspectie.

Hoe sta ik zelf eigenlijk in de strijd die minderheden voeren? De strijd tegen de marginalisering van hun identiteit. De strijd die vergelijkbaar is met de leed waartegen onze voorvaderen streden in tijden van oorlogen, slavernij, armoede, kortom: strijd van op leven en dood. Oeps, daar ga ik  alweer de fout in. Ik zei ''voorvaderen''. Dat is niet geslachtsneutraal en ik stel daarmee vrouwen achter. Voor Hull University een reden om je een punt in mindering te brengen: Hull university threatens to mark down students who don't use gender neutral pronouns. Chapeau voor deze ridders die in deze strijd vooraan staan. Gij dappere strijders.

Wees geen lullo, het liefst zou ik dit 300 keer willen herhalen. Niet zozeer alleen tegen mijn toehoorders, maar ook tegen mijzelf. Als herinnering wanneer ik dreig de fout in te gaan. Ik moet af van het neurotisch lachen om parodieën waarbij het geplaagde onderwerp mogelijk pijn ervaart. Als gamer en cartoon- liefhebber kom ik regelmatig in de verleiding. In South Park wordt er maatschappijkritiek geleverd, daarbij niet bang om taboes te doorbreken. Het Amerikaans nationalisme is daarvoor een dankbaar onderwerp. Daarom vind ik het een minpunt dat de dikke Cartman regelmatig het lijdend voorwerp is m.b.t. ''fat jokes''. Juist zo'n serie leert jonge kijkers te durven spreken over zwarte bladzijdes van de Amerikaanse geschiedenis. Doodzonde dat stevig gebouwde mensen regelmatig een belediging krijgen te horen, regelrecht uit de serie. Is het hun schuld dat ze dik zijn? Misschien wel, neemt niet weg dat ze er niet voor kiezen. Waarschijnlijk strijden ze al jaren tegen overgewicht. Daarbij zijn stereotypes en parodieën demotiverend.
The Simpsons is van hetzelfde laken en pak. De buurman van Homer Simpson is een christen. Of beter gezegd: een parodie van een christen. Hij is correct, betrouwbaar, eenvoudig edoch afgeschilderd als een naïef sulletje. Alhoewel het een parodie is, hoe moet een christen zich voelen wanneer die week in week uit, jaar in jaar uit, voor bijna 20 jaar, wordt afgeschilderd als een nerd (in negatieve zin). Voor hun is het niet meer een 'grapje'. Het is bittere ernst en erg slecht gesteld met deze groep mensen, allemaal dankzij een cartoon. Het is alsof zij zich vreemdeling in eigen land voelen. Een Exodus naar een veilig land zonder parodieën is niet meer enkel een idee, het wordt werkelijkheid.


De game Bully kwam in 2005/2006 negatief in het nieuws waarbij er schande van werd gesproken dat het pesten werd gepromoot. Achteraf viel dit alleszins mee, je nam het als protagonist zijnde juist op voor de pesters. Een mooie gedachte en ze hadden mij ook op het verkeerde been gezet in eerste instantie. Achteraf schaam ik mij ervoor dat ik moest gniffelen om de parodieën die werden geschets van de corpsballen en sportschool- types. Ze worden afgeschilderd als verwaand, egoïstisch, domme/brute krachten, oppervlakkig en nep. Hoe moet iemand zich voelen die bij deze groepen hoort? Je kan zeggen: ''ze kiezen er zelf voor''. Of: ''het is maar grappig bedoeld''. Dat vind ik te makkelijk, ten eerste is het een vooroordeel, ten tweede is zo'n iemand misschien gewend en geleerd vanaf jongs af aan  zich zo te gedragen. Men voelt zich daarbij op zijn gemak. Denkt die. Het is zijn/haar/het identiteit. Tot dat hij/zij/het zulke games om zijn oren krijgt. Tuurlijk, je kan er een boel nuances bij halen om het parodiëren te rechtvaardigen, maar is het misschien niet gewoon eenvoudiger om te stoppen met het maken van parodieën? Mensen ondervinden mogelijk pijn. Laten we a.u.b. niet (onbewust) nieuwe wereldoorlogen en slavenrijen in werking stellen: wees geen lullo.

Geplaatst op 5 april 2017 om 13:50 door


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.