The Legend of Zelda U (werktitel) (Wii U)

Memberrecensie | -

Waarschuwing: Lees dit niet als je snel beledigd raakt van licht satirische humor.

"Link..." en het kickte er meteen in.

Toen ik nog een kleinere jongen was, pas 14 jaar, was ik boos. Boos dat ze één van mijn favoriete gamereeksen zo verpest hadden. Laserbogen, blauwe outfit, mechanische octopussen. Ik wist meteen dat dit de dood zou gaan worden van mijn geliefde spellenreeks.
Maar oh, oh wat zat ik toen behoorlijk fout. Later, toen de game werd getoond bij de Switch onthulling in begin 2017. Werd ik, als 'bijna' 17 jarige, geïntrigeerd door het spel: ik was toch benieuwd naar het spel.
En Nintendo gaf mij ook de kans, met het releasen van de Switch waardoor ik geen achterlijke Wii U hoefde te kopen. Dus ik kocht de console in laat april, met Zelda en Mario Kart 8.
Ik kwam thuis, en startte zo snel mogelijk het spel op. En toen kickte het erin, het magische gevoel wat ik had toen ik voor het eerst Zelda speelde (en er destijds niks van begreep).

Het ontdekken van de Speeltuin

Net zoals ik vroeger met mijn vrienden allerlei manieren ontdekte om buiten te vermaken. Bevond ik mij opeens in een digitale speeltuin. Nadat ik die oude man gedumpt had ging ik mijn eigen weg te gemoed. De vrijheid die je als speler hebt is ongekend, ik kon overal naartoe om te doen wat ik wil, maar vooral ook hoe.
Zodra ik op YouTube ging om video's te kijken over de achtergrond van de game kwam ik achter vele nieuwe dingen. Natuurlijk neemt dit het gevoel van ontdekken af, maar ik had het belangrijkste in de game al gedaan, dus zie het meer als een voorbereiding op een replay.

Main Quest & Divine Beestjes - BEVAT SPOILERS

Je krijgt de taak Hyrule te redden van Calamity Ganon - een versie wat in de eerste fase van de game alleen lijkt op een kwaadaardig spook.
Het grootste klaagpunt in de game is dan ook de Main Quest, het redden van Zelda door haar...te redden, MAAR, je kunt de hulp inschakelen van de Divine Beasts die functioneren als de iconische dungeons, zoals The Water Temple in Ocarina of Time. Het verhaal van de main quest is daarom ook vrijwel te verwaarlozen in het spel.
 

Allereerst, deze Divine Beasts zijn in puur gameplay een paar van de beste dungeons in jaren. Ze zijn alleen extreem klein, een Divine Beestje dus.
Waarom zijn het een paar van de beste dungeons in jaren? Nou kijk, in de oudere games als Ocarine of Time, Majora's Mask en recentelijk nog Skyword Sword zijn er dungeons die werken als een mechanisme.
De Divine Beasts zijn allemaal mechanismes, en laten de speler bijvoorbeeld nadenken over hoe gebogen de slurf van de olifant moet zijn, dit is een uitmuntend staaltje van design.
Het werkelijke probleem is dan ook de grote, een dungeon als dit moet je niet zo snel uitspelen, echter werkt dit spel met uitgestippelde quests. Dingen die je moet doen voordat je aan de dungeon begint, een hoop dingen moet je doen voordat je aan de dungeon begint.

Hier volgt een korte stappenplan:

1: De reis er naartoe
2: De reis wordt geblokkeerd voor de speler.
3: De reis wordt hervat en de speler krijgt de taak om iets te doen om bij het beestje te komen.
4: Het beestje in proberen te kruipen.
5: In het beestje zitten en proberen over te nemen.
6: Versla één van de vele ongeïnspireerde bazen.
7: Verkrijg de krachten: Bliksemmep, Schild, Revive en Hoge Sprong.

Nou hebben eerdere Zelda games dit natuurlijk ook gedaan, maar lang niet zo groot als in dit deel. Je krijgt hier een stip op de kaart en de game verteld de speler verder: Zoek het lekker uit.

Maar nu is het tijd om te vertellen over het Spook van Hyrule.
Het is slecht. Misschien wel de slechtste boss fight ooit. En 100% zeker de slechtste dungeon ooit, pratend over Hyrule Castle.
Ik spreek natuurlijk uit eigen ervaring, maar ik haalde de Master Sword op, voltooide elk beestje en was klaar om in het kasteel te gaan.
Tot ik bij mezelf dacht: Ik kan een hoge sprong maken. Dus ik maakte drie hoge sprongen, rende een beetje en ik stond bij de voordeur van het spookslot.
En toen kwam het, Calamity Ganon, het grootste kwaad op de wereld....die niet kon spreken en eruitzag als één van zijn eigen poppen.
"Maar het wordt beter" dacht ik, en toen na enkele keren proberen het grootste kwaad ooit verslagen wat de geschiedenisboeken in gaat als het makkelijkste eindgevecht ooit.
Ohja, nadat je dat gedaan hebt mag je een aantal pijlen op de grootste mikpunten in de geschiedenis van videogames schieten, daarbij is het ook nog eens dat het varkentje stil blijft staan (of met een snelheid van 1 mm/s voortbeweegt).

De Geheimen van Hyrule - BEVAT GEEN SPOILERS


Hyrule heeft ontzettend veel geheimen, dat een speler wel een halve verslaving nodig heeft om alles te kunnen voltooien en vinden.
De shrines dienen als goede tussendoortjes voor het avondeten. Ze laten je voor enkele minuten denken, of testen je vechtkwaliteiten door een robot op je af te sturen. Of in sommige gevallen, zelfs beide.
Sommige side-quests zijn naar gameplay ook zeer vermakelijk, maar de story is, net als de main quest, vrijwel te verwaarlozen.
Maar de game zelf is ook een geheim, en dat geeft het nou juist een hoge replay waarde. De game verteld je niks, maar toch kan je bijna alles doen in het spel. Voorbeeld: Je kunt een steen afvuren naar een kroonluchter, die valt en vervolgens boem. Door de physics engine is dit allemaal mogelijk, de designers juichen dit toe maar zijn waarschijnlijk zelf stomverbaasd dat iemand dit bedenkt.

I WANT MORE! I WANT MORE!


De game steekt met kop en schouders boven de meeste games uit waar ik een ervaring uit heb gehaald. Echter verlang ik toch naar iets meer dan deze game te bieden had, de teleurstellende Divine Beestjes en vooral het verhaal wat niet lang niet Zelda-waardig was.
Maar als dat in een nieuw deel erin kan komen, ben ik een gelukkige jongen.

Conclusie en beoordeling

Het oordeel van

De wereld van Hyrule is de beste open wereld ervaring ooit. Maar de game stelt teleur op vlakken die beter hadden moeten zijn.

10-
  • Speeltuin
  • Hoge replay waarde
  • Geheimen
  • Story
  • Divine Beestjes

Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.