Dead Rising 4: Frank’s Big Package review – Een vrolijk kerstfeest

Recensie | -

Trek je lelijkste kersttrui maar weer uit de kast en bewapen jezelf met het vreemdste voorwerp dat je kunt vinden, want het is weer tijd voor Dead Rising! Exact een jaar nadat Dead Rising 4 op de Xbox One en pc verscheen mogen nu ook PlayStation 4-bezitters aan de slag met die game én een hele zwik aan extra content, in Dead Rising 4: Frank’s Big Package.

Een jaar later maakt het eigenlijk niet uit of je Dead Rising 4 al gespeeld hebt of niet, want de game houdt zich prima staande. Willamette vormt het toneel van opnieuw een zombie-uitbraak, die dit keer nota bene plaatsvindt op Black Friday, wanneer een fonkelnieuw, hypermodern winkelcentrum zijn deuren opent. Terwijl de kerstliedjes door de speakers galmen en de winkels feestelijk versierd zijn, tuimelen de zombie-elfjes, -peperkoekmannen en -sneeuwpoppen over elkaar, op zoek naar de laatste eetbare hersenen.

Scheldend zombies slopen
Niet zo verwonderlijk dus dat Frank West over best wel een pleurishumeur beschikt als hij tegen wil en dank bij deze ellende wordt betrokken. Gecrasht midden in dit verdoemde winkelcentrum moet hij zien te overleven, en hij gebruikt daarvoor elk denkbaar object als wapen, outfit of voertuig. Voor je het weet rij je in het knalblauwe dinopak rond op een driewieler terwijl je vuurwerk afschiet – en dan is dat nog een tamelijk normale werkdag voor Frank. Ondertussen scheldt en tiert Frank op sarcastische wijze de hele boel bij elkaar. Niet zo verwonderlijk, als hij te midden van deze apocalypse ook nog eens permanent wordt geconfronteerd met verraderlijke medeoverlevenden.

Een sterk verhaal komt nooit tot wasdom, daarvoor wil het te serieus zijn in een veel te lachwekkende context, maar gelukkig is Frank wel op zijn best als hij sarcastisch is, dus op dat gebied valt genoeg te genieten. Dat hij door een andere stemacteur is ingesproken dan in de originele Dead Rising zien we ook met gemak door de vingers, want Ty Olsson levert eenvoudigweg topwerk.

Extra zin en onzin
Het hoofdverhaal is daardoor al geslaagd genoeg – als kerstkomedie tenminste – maar in Frank’s Big Package krijgen we nog eens een hele lading humoristische zin en onzin erbij. Onzinnig is bijvoorbeeld de modus Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf. Die naam reflecteert goed hoe parodistisch bespottelijk deze modus is, waarin je midden tussen de doden minigolft. Een diepgaande golfsimulator hoef je hier echt niet te verwachten, maar (kortstondig) vermakelijk is het wel om te zien hoe de zombieledematen in de lucht vliegen terwijl je aan het putten bent.

Zinniger zijn Frank Rising en Capcom Heroes als toevoegingen. Frank Rising breidt het verhaal uit met een origineel hoofdstuk waarin Frank als halfzombie moet zien te overleven en op zoek gaat naar een medicijn, terwijl hij ondertussen zijn tanden in zijn vijanden moet zetten voor extra health en niet meer terugvalt op allerhanden objecten als wapen, maar zijn eigen klauwen, brul of kots (ja, echt) gebruikt om af te rekenen met zowel (nog) levende als ondode tegenstanders. Een leuke throwback is dat je in Frank Rising je maximaal anderhalf uur de tijd hebt, anders wordt alles en iedereen platgebombardeerd, een opzet die fans van de originele Dead Rising vast wel kunnen waarderen.

In de huid van Dante en Amaterasu
Capcom Heroes is weer even heel wat anders. In Capcom Heroes speel je ‘gewoon’ het hoofdverhaal, maar in plaats van alles om je heen maar als wapen of outfit te gebruiken, kruip je telkens in de huid van een andere held uit Capcom games. Zombies te lijf gaan als Jill Valentine (Resident Evil) voelt misschien nog logisch, maar als Devil May Cry’s Dante, Mega Man of zelfs Amaterasu uit Okami zombies afmaken is toch echt even heel wat anders.

Zo gebruikt Dante standaard een groot zwaard en knalt met een speciale aanval zijn pistolen om zich heen leeg, terwijl Mega Man veelal vertrouwt op zijn trouwe blaster. Andere helden uit bijvoorbeeld Street Fighter gebruiken dan weer liever hun vuisten of voeten. We dachten dat het niet mogelijk was, maar de Capcom Heroes-variant van Dead Rising 4 is nog nét even een graadje komischer, belachelijker en verder over the top. Dat is genoeg reden om het hele verhaal van Dead Rising 4 dus gewoon nog eens te beleven.

Kerstcadeautjes uitpakken
Daarbij is het wel belangrijk om te benadrukken dat Dead Rising 4 het ook wel echt van zijn komedie móet hebben (en het dus een goede zaak is dat er wat dat betreft nog een schepje bovenop wordt gedaan in Capcom Heroes). De gameplay van Dead Rising 4 blinkt namelijk niet bepaald uit in diepgang. Uiteindelijk bestaan de meeste missies uit niets meer dan eindeloos op vierkantje rammen tot er niemand meer op z’n al dan niet in staat van ontbinding verkerende voeten staat.

De voornaamste lol zit ‘m erin in te ontdekken wát er gebeurt als je op vierkantje drukt. Dat gaat op voor de standaard singleplayer- of multiplayermodus wanneer je weer een of andere kerstkrans of grotesk steekwapen hebt opgepakt, voor Frank Rising als je met zombiekrachten aan de slag gaat, en ook voor Capcom Heroes als je weer eens een heel nieuw personage ontgrendelt. Zo is Dead Rising 4 eigenlijk een soort kerstboom vol kleine cadeautjes: het is iedere keer weer een verrassing wat je uitpakt.

Dead Rising 4: Frank’s Big Package is vanaf 5 december verkrijgbaar op de PlayStation 4. Alle extra content uit deze uitgave is ook apart verkrijgbaar op de pc en Xbox One.

Conclusie en beoordeling

Het oordeel van

Dead Rising 4: Frank’s Big Package is een lekkere komedie voor de donkerste dagen van het jaar. Het spel zit ramvol gestoorde outfits en wapens om eindeloos veel zombies mee tot moes te slaan. Het verhaal van de storymodus is net even te serieus en strookt daarom niet met de rest van de game. Het is dan ook erg positief dat juist in de belangrijke extra’s van deze Frank’s Big Package-editie – de uitbreidingen Frank Rising en Capcom Heroes – de registers volledig open worden gegooid voor nog meer gekkigheid. Zo worden het geheid vrolijke kerstdagen!

  • Bizarre wapens, Knotsgekke outfits
  • Veel geslaagde humor
  • Frank Rising en Capcom Heroes bieden nog meer lol
  • Verhaal net even te serieus
  • Gameplay niet bijzonder diepgaand

Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.